Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 15:58 - Манарола - многоцветното рибарско селце на италианската Ривиера
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 4790 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.10.2012 16:39


Манарола - многоцветното рибарско селце на италианската Ривиера

Докато у нас се говори за слагане на топлоизолация на всички апартаменти в блоковете по едно и също време, за да бъде еднакъв цветът, то по света нещата не стоят така. Е, разликата между големите градове и малките селца е огромна, но все пак красивата гледка на разноцветните къщи в едно конкретно село предизвиква въображението какво би могло да се направи и у нас, за да изглежда подобно нещо добре, а не като на панаир.

Разноцветното селце, което предизвика фантазията ми, се казва Манарола и се намира на италианската Ривиера, пише в. "Строителство имоти". Манарола е в провинция Лигурия, Северна Италия. Селото има страхотен чар и на човек му се приисква да заживее на село. Манарола е част от т. нар. Чинкуе Терре (Петте земи), която е включена в списъка на ЮНЕСКО. В тази област се намират пет (каква изненада) села - Рио Маджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца, Монтеросо ал Маре. Свързани са помежду си с пътека, по която се върви само пеша. Манарола и Рио Маджоре са свързани пък с Пътеката на любовта - мястото е подобно на мостовете, по които се слагат катинари с имената на влюбените. Освен този символ на чувствата, тук има и любовни графити и пейки, на които двойките посядат на спокойствие. Всичките пет села пък са свързани със Синия път, който се изминава пеша за пет часа.

От петте села Манарола е най-малкото. В него автомобили не се допускат, така че единственият начин да стигнете до него е с влак. Манарола има свой поглед върху подредбата на къщите. Те са построени сякаш една върху друга на скалите. Къщите са в стар италиански стил и пастелни цветове, които заедно с нюансите на небето и морето и зеленината на лозята наоколо създават истинска цветова симфония.

В селото плаж няма, но мястото е много подходящо за подводно плаване и изследване на пещерите и скалните пукнатини. Хората се занимават с традиционните за крайбрежните населени места риболов и винарство. В западната част на селото има малко пристанище, където се оставят лодките, ако решите вместо да ходите пет часа, да пропътувате разстоянието между петте селца по вода. Вината, с които е известна Манарола, са бялото "Чинкуе терре", което сухо и кисело съчетание на три различни сорта грозде, и много сладкото десертно sciacchetrа.


image
 

Къщите в Манарола са построени на скалите и са сякаш една върху друга.



image

Вечерно време нюансите на небето и морето допринасят към цветната феерия на пастелните къщи и се получава невероятна атмосфера.


image

Достъпът на коли в Манарола е забранен. До селото се стига с влак, пеша, ако идвате от другите селца в Чинкуе Терре, или пък по вода.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1180459
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16644
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930