Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 18:24 - Дордон - страна на вълшебството
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 1791 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 11.02.2013 15:37


Дордон - страна на вълшебството (Dordogne)

image

Дордон, разположен в южната част на Франция, е 24-тия департамент на страната в региона Аквитания. Кръстен на минаващата през него река, той е един от най-живописните райони в тази част на Европа и не случайно е наречен от американския писател Хенри Милър "страна на вълшебството". Освен тучно зелена областта е богата на замъци, исторически музеи, църкви в римски стил, средновековни селца, спиращи дъха гледки и вкусни ястия от френската кухня. Хълмистия терен на Дордон е също така идеално място за пешеходен туризъм и колоездене.

Когато французите говорят за Дордон те често използват термина Перигор (Pйrigord) - името на бивша провинция на Франция, която съответства приблизително на днешния департамент. Районът е разделен на четири отделни части - Черен, Лилав, Зелен и Бял Перигор. Смята се, че поради големия брой туристи Черният Перигор е най-красивата част, с добре запазените каменни села, прекрасен замък, реките и праисторическите пещери, но бъдете сигурни, че ще намерите нещо по-специално във всяко кътче на Дордон.

image

Произходът на Черния Перигор идва от тъмния цвят на дъбовите и боровите гори, но според някои жители той е кръстен така заради трюфелите. Град Сарлат (Sarlat), и селцата La Rogue Gageac и Dommе са само три от местата, които задължително трябва да посетите. Освен с културните си забележителности тази част на Дордон е известна и с гастрономическите си традиции.

Лилавият Перигор, кръстен на цвета на лозята, които покриват хълмовете около Бержерак (Bergerac), дълго време е бил причина за конфликт между англичаните и французите. Днес тук могат да се видят множество отбранителни крепости и укрепени пазарни градове.

image

Зеленият Перигор, носещ името си от смарагдовите долини, пресичащи се от множество реки и потоци, не е много популярен, тъй като той е повече подходящ за тиха и спокойна почивка. Най-стария оцелял имот в Нонтрон, главния град в региона, е Шато дьо ла Мот, което се превежда "Замък на малък хълм". Този исторически обект датира от 1478 година и е построен за сестрата на Франсис I. Района е перфектната дестинация, ако искате да си взаимодействате със спокойния живот на местните жители.

Варовиците около Перигьо са причина за името на Белия Перигор. Градът е префектура на департамента и столица на региона. Той е и седалището на Римската католическа епархия. Тук ще намерите амфитеатър и останки от храма на галската богина Весуна и луксозна римска вила, които са реставрирани. Катедралата Св. Фронт е построена след 1120 г. и е възстановена през 19 век. Тази част на Дордон е известна като "люлка на човечеството", поради богатството на праисторически обекти, най-значим от които е пещерата Ласко (близо до Монтиняк), чиито изображения на бизон, коне, глигани, бикове и други животни (но не и на хора), датират отпреди 17 000 години.

Пещерата е открита от четирима юноши през 1940 г. и съдържа най-удивителната съкровищница на праисторически рисунки по стените, но с цел да се съхранят ценните стенописи тя е затворена за обществеността през 1963 г. и е пресъздадена на 200 метра встрани под формата на Ласко-2.

Център на праисторически изследвания е малкото градче Лес Ейзи, където през 19 век в долината на река Везер археолози се натъкват на необичайно богата гама от древни обекти, датиращи отпреди 40 000 години. Тя е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство и до днес в нея са открити 147 праисторически обекти от ерата на палеолита и 25 украсени пещери. Града е дом и наскоро възстановения Музей на предисторията.

Освен с историческите си забележителности Дордон заслужено се свързва и с добрата храна, например ястия от патица и прочутия гъши дроб, тъмночервено вино „Каор“, трюфели и диворастящи бели гъби.

Източник: hobyto.com



Тагове:   Франция,   дордон,   Аквитания,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1178597
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16618
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930