Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 17:28 - Портофино - колоритна лятна дестинация
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 2332 Коментари: 0 Гласове:
2



Портофино - колоритна лятна дестинация (Portofino)

image

Портофино, малко рибарско селище, датиращо от времето на древен Рим, днес е една от най-известните туристически дестинации на Италианската Ривиера. Холивудски звезди, поп икони, супермодели, а и всички обикновени туристи идват в Портофино, за да вкусят от прочутата "Долче Вита". От тук идва и славата на градчето като "Курортът на богатите". Разположен е в провинция Генуа, на около 170 км. от Ница, заключен между Лигурско море и планинските вериги на Алпите. Населението му наброява около 500 жители.

image

Името Портофино идва от латинския израз "Portus Delfini", което се превежда като пристанище на делфини. Въпреки, че броят на дружелюбните бозайници, обитаващи Тигулския залив в днешно време не е толкова голям, то преди години, когато е създадено рибарското селище, тук е гумжало от тях.

image

Началото на Портофино като международна туристическа дестинация може да се проследи назад до края на 19-ти век, когато селото става пристанището и чужди кораби започват да скустират в него. Първи, разкрили чудесата на това кътче от рая са британците, а след това и много други европейски аристократи избират да прекарат лятото в автентична италианска атмосфера, далеч от светлината на прожекторите. Сред тях са херцога и херцогинята на Уиндзор, Рекс Харисън, както и звездната филмова двойка Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър, която за първи път поставя Портофино в списъка на изключителните курорти. Някои от тях си купуват вили и започват да инвестират в изграждането на хотели и ресторанти. Така към средата на 20 век. се оказва, че основаната индустрия на града вече не е риболова, а туризма и днес Портофино се утвърждава като едно от любимите ваканционни убежища на богатите и известните с идеалния си климат, спиращи дъха гледки и вкусната италианска кухня.

image

Къщички с разноцветни фасафи обграждат бреговете и се издигат терасовидно по склоновете на планините. Множество луксозни яхти и рибарски лодки са хвърлили котва в старото пристанище, което е едно от най-живописните в Средиземноморието. Разхождайки се по кея или по самия бряг няма как да не видите делфините плуващи в кристално сините води, който пък от своя страна примамват любителите на подводните спортове да се гмурнат в дълбините.

image

В случай, че се уморите да се излежавате върху безупречните плажове под жарките слънчевите лъчи, или на някоя луксозна яхта, добре е да знаете, че Портофино разполага и с множество интересни атракции. Замъка Браун, построен през 1557 г и някога служил като защитно укрепление на района, функционира като музеий и разположението му високо на хълма открива фантастична гледка към пристанището и Средиземно море. Манастира La Cervara датира от 1361 и в кулата му е бил затворен краля на Франция - Франсоа I.

image

Естествено няма град без църква, а в Портофино те са две. Църквата „Св. Мартин”, която със сигурност заслужава вниманието ви, се намира в центъра на града и е типичен пример за древната римска архитектура. Построена е в края на Х в. Другата църква - „Св. Георги” е цял замък, чийто строеж започнал още през XII в., но вследствие на множество нападения той бил разрушен и едва през 50-те години на ХХ в. той отново е реставриран.

image

Параклисът „Св. Мария Асунта” също е един от символите на града и се смята за свещено и лечебно място, в което безброй занаятчии, рибари и търговци са намирали покой от тревогите си. Построен е около 1300 г., в готически стил, с малки кули и две статуи на Исус Христос.

image

Но най-специалната атракция в курорта е статуята на Исус Христос, потопена на 17 метра под водата. Тя е изваяна от скулптура Гуидо Галети и поставена там през 1954 г., за защита на рибари и водолази. Фигурата изобразява Христос, насочил поглед към небето с разтворени ръце в знак на мир.

image

Портофино не случайно е любимо място на много хора, било то известни или не. Още стъпвайки там ще усетите витаещата романтика, спокойствие и магичност, които със сигурност ще пленят и вас.

Източник: hobyto.com




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1173690
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16533
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031