Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 11:09 - Очарованието на Будапеща - култура и архитектура
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 5139 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 07.06.2013 11:13


Известен като "Кралицата на Дунава", Будапеща е най-интересният и романтичен град в Унгария, който изобилства от история и култура. Разположен на живописната река Дунав, ограден от Buda Hills на запад и Great Plains на изток, хипнотизиращият град е пълен с изненади. Ето защо ние решихме да ви представим една виртуална обиколка, която ще ви покаже колко красива може да бъде столицата на Унгария.

image

Всъщност Будапеща се състои от три отделни градчета - Буда, Обуда и Пеща, които се сливат в един през 1873 година. Историята на града започва от 89 г. като римско селище на име Аквинкум, построено в близост до бъдещия квартал Обуда (Стара Буда). От другата страна на Дунав пък се появява града Контра Аквинкум - бъдещата Пеща. Завладяването на Унагрия от османците почти спира развитието на двата града. През 1686 г, те са освободени от австрийските Хабсбурги, но Пеща е абсолютно обезлюдена. Въпреки това, през 18-19 век града е най-бързо развиващият се и става административен център на кралството, с население по-голямо от Буда и Обуда взети заедно. Последвалото през 1867 г. помирие довело до създаването на Австо-Унгария, а на 17 ноември 1873 правителството обединило окончателно трите селища. Днес между отделните части са построени красиви мостове, свързвайки ги една с друга.

На южния край на хълма Castle Hill, считан за най-романтичното място в Будапеща, се издига бившият Кралски дворец (Buda Castle), който служел за резиденция на ерцхерцозите. Наземната част на средновековното здание е разрушено по време на войната с турците, но през 1790 г. палатът е възстановен предимно в бавоков стил. През Втората световна война той изгаря до основи, но отново е изграден. Днес в него се помещават Исторически музей на Будапеща, Унгарската национална галерия и Музеят за съвременно изкуство, в който са изложени дори картини на Пикасо. Около Буда Касъл има изградена цяла система от средновековни улички, из които може да си направите лека разходка, а под него се вие 10 километров подземен лабиринт.

image

image

Една от най-популярните и търсени туристически атракции в района е Бастиона на рибарите (Fishermen"s Bastion), от който се открива зашеметяваща панорамна гледка към целия град. Самата сграда е интригуваща смесица от нео-готическа, нео-римска и барокова архитектура. Неговите седем кули символизират седемте маджарски племена, които се установяват в Карпатския басейн през 896. Просто се уверете, че имате достатъчно батерии и място за всички снимки...

image

image

Църквата на Дева Мария, или известна още като църквата Матиас (Matthias Church), е построена през 1015 г. в римски стил според църковните канони. След завладянето на град Буда през 1541 г., османците я преустройват в основна джамия на града и варосват богато украсените стенописи по стените й. Въпреки че след турското изтласкване от страната през 1686 г. е бил направен опит за възстановяване на църквата в бароков стил, историческите данни показват, че работата е доста незадоволителна. В края на 19 век тя е била възстановена изцяло в готически стил и връща голяма част от предишното си величие. Църквата със сигурност ще открадне много от времето на всеки страстен фотограф.

image

image

След прекарване на известно време в Castle Hill, вие със сигурност ще минете по моста Szйchenyi Chain. Проектиран от английския инженер Уилям Тиърни Кларк през 1839 г. той е първият мост над Дунав. Пазен от двойка лъвове от двете страни и красиво осветен през нощта, моста е един от най-красивите в света. Затова не забравяйте да го зърнете и по тъмно, когато е още по-зашеметяващ.

image

image

Друга забележителност в Будапеща е сградата на парламента, която не е просто невероятна туристическа дестинация, но и една от най-старите законодателни сгради в Европа. Намираща се на площад Лайош Кошут, внушителната постройка е издигната в готически стил и има прилика с двореца "Уестминстър" в Обединеното Кралство. Той е и вторият по големина парламент в Европа.

image

image

От Унгарският парламент, напред по вътрешните улички ще стигнете до Площада на героите (Heroes Square или Hosok Tere), един от най-големите площади на Будапеща с богато историческо и политическо значение. Намира се в края на Андраши Авеню (Andrassy Avenue), близо до градския парк. С 47-тонния монолитен паметник, посветен на унгарските герои, Музея за изящни изкуства в ляво и Двореца на изкуствата в дясно, площада е невероятно възпоменание за повече от 1000 годишна история.

image

image

Атракциите на столицата не се изчерпват само с горните забележителности. Будапеща разполага с много прекрасни дестинации, които си заслужава да се видят и всяка една превъзхожда другата със своята красота и дизайн. Базиликата "Свети Стефан", Голямата синагога, замъка Vajdahunyad, много музей, църкви и паркове са достойни места за посещение. Въпреки това, не трябва да забравяте да обиколите някои от ресторантите, кафенета, модните обекти или магазини за сувенири на Utca Vaci. Това е главната пешеходна артерия и най-известната улица в Будапеща, където можете да опитате унгарска бира или традиционния Гулаш (Gulyбs).

image

image

image

image

image

image

Богатото културно наследство и историческо минало правят Будапеща една от най-атрактивните дестинации за туристи, както от Европа, така и от Северна Америка, а напоследък и от Азия. Голяма притегателна сила е и пистата за Формула 1, изградена на около 20 км от града през 1986 г. По случай Формулата около 120 000 фенове пристигат тук да наблюдават състезанието.

image

image

Източник: hobyto.com



Тагове:   Будапеща,   Унгария,


Гласувай:
4



1. orinavi - :)
08.06.2013 09:59
:)
цитирай
2. merita - Благодаря, много ми беше интересно ...
30.06.2013 06:21
Благодаря ,много ми беше интересно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1173441
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16533
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031