Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 18:47 - Oстрови Мурано и Бурано - пътешествие назад във времето
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 1855 Коментари: 0 Гласове:
1



Намиращи се във Венецианската лагуна, островите Мурано и Бурано са перфектното бягство за посетителите, които искат да се пренесат назад във времето към една епоха на вековно и истинско майсторство.

Мурано е по-скоро архипелаг от седем малки острова, свързани с поредица от мостове и канали. Разположен само на 15 минути от северния бряг на Венеция и лесен за достигане с ферибот, Мурано привлича голям брой туристи, нетърпеливи да научат повече за стъклото и да закупят някои сувенири и предмети на изкуството за дома.

image

Първоначално островът просперира като рибарско пристанище и заради производството на сол. Известността със стъкларството и в частност с изработката на лампи го настига през 1291 година, когато дожите на Венеция забранили производството на стъкло на централния остров на Венеция, поради голямата опасност от пожар и принудили стъклопроизводителите да се преместят на Мурано. Стъклото се е превърнало в основен поминък на местните жители и заради безбройните фурни, които осветяват небето всяка нощ, Мурано е известен още като "острова на пламъците".

image

Като най-доброто стъкло в света "Murano Glass" дължи голяма част от своята популярност на Анджело Баровиер (1405-1460), който открива венецианския кристал и прави революция в индустрията чрез създаване на фини кристали, които могат да бъдат моделирани в заоблени форми. Неговите деликатни работи са изложени в стъкления музей, където може да научите повече за историята на стъкло Мурано. Ако искате да видите процеса от първа ръка, може да посетите някой от цеховете, които изобилстват на главния остров.

Освен със стъкларството - основната претенция за слава на Мурано, градът притежава и интересни произведения на архитектура. Едно от тези забележителни богатства е църквата Св. Св. Мария и Донато (Church of Santa Maria e San Donato), украсена с византийска мозайка от XII век. Според местните жители в нея се съхраняват костите на дракон, убит от Св. Донатус. Други атракции са църквата Св. Мъченик Петър (San Pietro Martire), построена през 1503 г. и притежаваща невероятен параклис, дворците Palazzo da Mula и Palazzo Giustinian, в който се намира и музея на стъклото.

Дантелата е за Бурано, каквото е стъклото за Мурано. Венецианският остров, също като своя съсед, е по-скоро архипелаг, свързан с мостове, намиращ се на около 7 км от центъра на Венеция. Той е известен с производството на прочутата венецианска дантела, съперничеща си по красота с брюкселската, и се е превърнал в един от най-проспериращите дантелени центрове на Европа. Благодарение на специална техника, наречена "Punto in Aria", жените в Бурано се считат за най-добрите в Италия в създаването на всички видове фини дантелени елементи от облеклото на модните аксесоари. Макар, че сега се използва съвременна техника за масовото производство на дантела, традиционният процес все още може да бъде видян в Scuola ди Merletti, както и пред различни сувенирни магазини.

image

image

При пристигането на острова първото, което привлича окото, е ансамбъла от цветни фасади на къщите. Според легендата, това помагало на рибарите да разпознават домовете си в гъстата мъгла, която понякога падала над града. Днес те развеселяват атмосферата и се прибавят към неповторимото очарование на Бурано. Цветовата гама на къщите не е случайна и следва специфична система, произхождаща от златните години на своето развитие. Ако някой желае да смени цвета на къщата си първо трябва да изпрати молба до правителството, което ще каже какви цветове са разрешени за този парцел.

image

Символът на Бурано е църквата Сан Мартино, с наклонената си камбанария, която съперничи на някои от най-красивите във Венеция. Вътре в църквата туристите могат да се любуват на сцената "Разпятие", рисувана от Тиеполо. Друга забележителност е училище за изработка на дантела. Когато посетите Бурано, се насладете на спокойствието на улиците, цветовете и цветя, които украсяват балконите на домовете, както и не бива да пропускате рибния пазар, където се продават всички видове риби, характерни за лагуна.

Независимо, че можете лесно да пътувате до Мурано и Бурано от повечето хотели във Венеция, и двата острова предлагат различни оферти. По този начин можете да прекарате една нощ в живописна среда, далеч от шума и суматохата на Венеция, и да се насладите на гостоприемството на местните.

Източник: hobyto.com

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1173532
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16533
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031