Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 19:08 - Приказният Нойшванщайн (Neuschwanstein)
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 3167 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.06.2013 20:05


Кацнал върху живописен хълм в подножието на Баварските Алпи, Нойшванщайн е един неповторим дворец, сякаш току що появил се от някоя завладяваща детска приказка. Намиращ се в община Швангау, на 5 км. от град Фюсен (на границата с австрийската провинция Тирол), той е един от най-популярните и посещавани замъци в Европа и една от най-големите туристически забележителности в Германия. Името на замъка се превежда "Нова лебедова скала".

image

Голямата страст към оперите на Вагнер вдъхновили баварският крал Лудвиг II, наричан още Лудия или Безумния, да построи Замъка на лебедовата скала. Градежът започва през 1869 година и е едва частично завършен през 1886 г., малко преди мистериозната смърт на краля. Проектът за него е изцяло в автентичния стил на старите немски рицарски крепости и е дело на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк. Въпреки че строежът на приказния палат продължил цели 17 години, от предвидените повече от 200 стаи са завършени само 14. През цялото време Лудия крал не пускал никой да влиза в него, а самият той е прекарал 11 нощи зад стените му. Шест седмици след смъртта му замъкът е отворен за обществеността.

image

Отвътре Нойшванщайн е също толкова прекрасен, колкото и отвън. Той е притежавал някои луксове, които повечето замъци по това време са нямали, като система за отопление и вътрешен водопровод. Издигнат с идеята да бъде сцена за оперите на Вагнер, интериорът на много стаи е белязан от германската митология - вдъхновение за творбите на музиканта. Всички помещения в приказния палат са украсени величествено, а тронната зала носи много от неостаряващото византийско архитектурно богатство и традиции. Тя е дело на Илл и Хофман, но никога не е била завършена, тъй като след смъртта на Лудвиг всички незапочнати проекти били спрени. Една от най-атрактивните стаи в двореца е Grotto - изкуствена пещера със сталактити и водопад, построена като декор за операта "Танхойзер". Независимо, че е проектиран според средновековните стандарти, Нойшванщайн получава в края на 19 век някои съвременни допълнения като течаща топла вода и автоматично почистване на тоалетните.

image

Ако се чудите откъде ви е позната величествената осанка на този приказен дворец, то той е част от Магическото кралство на Уолт Дисни и присъства в логото на компанията. Днес Нойшванщайн е най-посещаваният замък в Германия и от откриването му до сега през портите му са минали над 60 милиона души. Заради уникалната си архитектура и изключително вътрешно оформление над 1.3 милиона посетители прииждат всяка година в югозападната част на Бавария, а през лятото техният брой достига 6000 на ден. Тогава е по-добре да си направите предварителна резервация, иначе рискувате да чакате часове, за да влезете. От съображения за сигурност в двореца се допускат посещения само с екскурзовод, които траят 35 минути.

image

Нойшванщайн определено е един от най-очарователните замъци в Европа и всеки, имал възможността да се докосне до него отблизо, в никакъв случай не трябва да я пропуска! През 2007 г. приказният палат е финалист в широко разпространения он-лайн конкурс за избор на новите седем чудеса на света. Въпреки че не печели реално, той често се рекламира като 8-то чудо на света.

Източник: hobyto.com

Тронна зала:

image

Трапезария:

image

Спалня:

image

Всекидневна:

image

Кабинет:

image

Певческа зала:

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1178256
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16617
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930