Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 19:28 - Санкт Петербург - прозореца на Русия към Европа
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 4011 Коментари: 1 Гласове:
2



Играещ ролята на федерален град на страната, Санкт Петербург е разположен в северозападната част на Русия, на река Нева, където се влива в Балтийско море. Петроград, Ленинград и Санкт Петербург - това са все имена, които е носил през годините 1914 - 1991, а разговорно е наричан Северната Палмира, Северната Венеция, града на Нева, Питер, втората столица, градът на белите нощи и Петербург.

image

Градът на Петър I има нещо изключително и неповторимо като замисъл и реализация. Още с изкачването си на трона той е имал ясната цел да ориентира изостаналата Русия към модернизиращата се Европа и затова Санкт Петербург е създаден да служи като “прозорец към Европа” и съответно прозорец на света към Русия. В периода от 1713 до 1728 и от 1732 до 1918 година градът на белите нощи е бил столица на Русия. Издигнат върху 42 острова в делтата на реката, той е пресечен от много канали, заради което заема едно от първите места в света по брой на мостове - над 300. От тук идват и названията му Северната Венеция и музей на мостовете.

image

Санкт Петербург е уникален и със самата си поява. Въпреки недоверието на всички, че може да се построи каквото и да е в блатистата низина на устието на Нева, Петър Велики е имал своя план и на 16 май 1703 г. той започва да реализира идеята си, като издига крепост на т. нар. Заешки остров, която и сега е известна като Петропавловска. Една година по-късно на отсрещния бряг на реката се изграждат корабостроителница и Адмиралтейство, върху което се извисява Адмиралтейската игла с корабче на върха - и до днес една от емблемите на града. Години наред най-добрите архитекти го проектират, строят и вграждат много красота и величие в облика му. Построения на три пъти Зимен дворец е признат за едно от върховите постижения на архитектурата на ХVIII в.

image

Архитектурен символ на града е и Исакиевският събор, строен цели 40 години. Мащабите му са внушителни - дължина 11.5 м, ширина 97.6 м, височина 101.5 м. До кулата на храма водят 300 стъпала, а в него спокойно могат да се поберат 13 хиляди души. 382 произведения на изкуството - скулптури, живопис и мозайки, красят събора.

image

Казанския събор и култовия Площад на изкуствата, където се намират най-известните културни огнища на града - Филхармонията, Театъра на музикалната комедия, Етнографския музей и Руския музей са също места, които няма как да подминете с равнодушие. И това не е всичко. Паметникът на основателя Петър I Велики, който благодарение на Пушкин и до днес е по-известен като “Медният конник” е друг символ на Северната Палмира. Монумента е издигнат по заповед на Екатерина II и е олицетворение на могъществото на Русия. Автор е скулпторът Е. Фалконе, но главата на конника, която е изработена само за една нощ, е дело на ученичката на ваятеля Мари Ан Коло.

image

На 29 км от града се намира Петродворец, чийто паркове обхващат територия от 1000 хектара. Идеята да се изгради царска резиденция, която да съперничи по богатство и разкош на френския Версай, озарява Петър Велики през 1714 година. Вдъхновен от великолепието на френския дворец той наема ученика на Ле Нотре - Жан-Батист Ле Блонд, и му дава задачата да сътвори летен дворец, който по разкош и показност да надминава първообраза. Така върху естествена тераса, с изглед към Балтийско море е построен Петродворец с невероятно красива градина, прочута с многобройните си водни каскади, фонтани и морски канали, украсени с позлатени бронзови статуи.

image

В Санкт Петербург се намира и Ермитажът — най-големият музей на изкуството в света и един от най-важните туристически центрове в страната. Създаден е през 1764 г. и първоначално е служил като частна колекция на Екатерина II (1729-1796), но през 1852 г. е открит за обществеността. В него се съхраняват над 2 700 000 творби на изкуството от различни епохи, страни и народи, представящи световната култура от няколко хилядолетия до наши дни, както и богати колекции от паметници на древногръцката, античната и средновековната култура, изкуството на Западна и Източна Европа, археологически и художествени паметници на Азия и разбира се на руската култура от 6-19 век.

image

Каналите и мостовете на Нева, както и незабравимите бели нощи също покоряват всеки турист в Петербург, градът на Пушкин и Достоевски, на Блок и Ахматова. На този град и на околностите му можеш да се възхищаваш безкрайно! Той наистина е удивителен и всеки, докоснал се веднъж до великолепието му, иска да се върне отново там.

Източник: hobyto.com

image

image

image

image

image




Гласувай:
2



1. tomcat2 - прозореца на европа към Русия!
30.06.2013 20:12
прозореца на европа към Русия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1182309
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16646
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930