Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2013 14:48 - Ню Йорк - градът, който трябва да се посети
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 2735 Коментари: 1 Гласове:
1



По своето значение, размер и традиции Ню Йорк (The City of New York) се нарежда сред най-големите световни градски агломерации като Токио, Лондон, Берлин и др. Той е най-гъсто населеният град в Северна Америка с 8 млн. жители, разположени на площ от 830 кв.км. В него се говорят около 138 различни езика. Сред големите задръствания и задъхания ритъм на живот най-силно впечатление правят множеството жълти таксита, много от които насочени към центъра на модата и лукса - Пето авеню. 
 
Ню Йорк е прочут с екстравагантните си мюзикъли. Улица Бродуей е един от най-големите театрални и танцови центрове в света, а в по-голямата си част бродуейските театри са пръснати между 6-то и 9-то авеню като най-посещаваните са около Таймс скуер. Тук се играят прочутите пиеси, постановки и мюзикъли, като „Клетниците”, „Котките”, „Продуцентите”, „42-а улица” и много други. Но ако търсите музеи, Ню Йорк ще ви предложи наистина богата гама от тях – тук са разположени много музеи, сред които най-значимите са Музеят на изкуствата „Метрополитън”, Музеят на модерното изкуство (MOMA), Музеят за съвременно изкуство „Гугенхайм” и Природонаучният музей.
 
Най-голямата библиотека на града е Нюйоркската обществена библиотека. Местата за представления като опера, симфонична музика и балет са много и разнообразни. Сред най-големите зали са Карнеги Хол и Рейдио Сити Мюзик Хол. Медиите също заемат важна част от живота в мегаполиса. Вестниците Уолстрийт Джърнъл и Ню Йорк Таймс са с милионен тираж, но освен тях има и десетки други ежедневници и списания, чиито редакции са разположени в Ню Йорк.
 
Мегаполисът е и известен университетски център с много реномирани висши училища., а спортът се радва на широка популярност сред нюйоркчани. Тук бейзболът измества американския футбол и любимият за много жители отбор е Ню Йорк Янкиис.
      
Но за да обиколите всичко определено ще имате нужда от бърз транспорт. Нюйоркското метро е с огромно покритие и по обща дължина на линиите е най-голямото в света.
 
Историята на град Ню Йорк започва от далечната 1524 г., когато мястото на днешния мегалополис е открито от италианеца на френска служба Джовани да Верацано. Там живеят няколко хиляди индианци от местното племе Лени ленапе. През 1614 г. нидерландски търговци достигат южната територия на остров Манхатън, където основават свой аванпост на компанията си за търговия с кожи. Той е наречен Ню Амстердам. През 1626 г. островът е закупен от индианците за сумата от 60 гулдена от холандската колония Нова Нидерландия, ръководена от Петер Минойт.
 
След завладяването на Ню Амстердам от англичаните през 1664 г., той сменя името си на Ню Йорк, в чест на херцога на Йорк, известен по-късно като английския крал Джеймс II. Британците бързо установяват котрол върху съседните територии и превръщат Ню Йорк в силно търговско пристанище на Северна Америка.
 
Политическата история на Ню Йорк води началото си от вълненията в британските колонии на Новия свят, предшествали Американската война за независимост през 1776 г. След Американската революция градът е залят от силна емигрантска вълна от преселници от Европа. За това площта на Ню Йорк непрекъснато нараства, като се строят много нови сгради и се създава правилна улична мрежа от булеварди и авенюта.
 
През 1857 г. е създаден известният Сентръл парк - Национална историческа забележителност от 1863 г., в самото сърце на Манхатън.  През 1886 г. е построенa Статуята на Свободата - един от символите на града. Медната статуя е подарък от Франция за Америка в знак на приятелството между двете нации и бележи стогодишнината от независимостта на Съединените американски щати. Статуята олицетворява Свободата и стремежа към нея, като посреща милионите емигранти в Америка.
 
Съвременен Ню Йорк е разположен, както на трите големи острова Манхатън, Стейтън Айлънд и Лонг Айлънд, така и на континента. Към началото на XX в. към територията на града са прибавени общините на Бронкс, Бруклин, Куинс и Ричмънд.  През 1883 г. е открит Бруклинският мост.
 
Бързият напредък на Ню Йорк го издига като водещ икономически и политически център на САЩ, където индустрализацията и търговията бележат изключително ниво на развитие. През 20-те и 30-те години на ХХ в. броят на населението надхвърля това на Лондон.
 
След т.нар. Голяма депресия (представляваща криза в икономиката на Съединените щати), започва масовото изграждане на небостъргачи, сред които е огромния за времето си Емпайър Стейт Билдинг, смятан тогава за истинско чудо на архитектурата и строителството. Мегаполисът става седалище на Организацията на Обединените Нации (ООН) през 1951 г. През втората половина на миналия век Ню Йорк губи стопански и търговски позиции, а ширещата се престъпност влошава живота в огромната агломерация. Но към края на столетието започва отново период на напредък и повишаване на стандарта, като нова вълна от емигранти залива града и това от своя страна става причина за поскъпването на недвижимите имоти. Усилията на нюйоркската местна власт и администрация водят до увеличаване на безопасността на гражданите.
 
Борсата на икономическия център Уол Стрийт отново печели позиции в световен мащаб и материалното положение на жителите в милонния град се подобрява.
 
Но в началото на ХХI в. Ню Йорк е подложен на един от най- кървавите терористични атентати в историята на човечеството. Сутринта на 11 септеври 2001 г. терористи похитяват четири пътнически самолета и разбиват два от тях в двете кули- близнаци на Световния търговски център в американския град, при което за по-малко от два часа кулите се сриват до основи.
 
Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. На 11 септември 2011 г. на мястото на кулите е открит Националният мемориал „11 септември”, който носи името „Reflecting Absence” („Отразявайки липсата”). Непосредствено до мемориалa властите в Ню Йорк предвиждат през тази година да бъде завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата „Freedom tower”).
 
Космополитен и устремен, Ню Йорк е пъстра смесица от етноси, култури и нрави. От етническите групи в града най-силно представени са пуерториканци, италианци, ирландци, доминиканци и китайци. Ню Йорк е дом на най-голямата еврейска общност в САЩ, наброяваща близо милион. Климатът на Ню Йорк е умерен – континентален и има четири сезона – пролет, лято, есен и зима. Зимата е мразовита и суха, като продължава от декември до март. Валежите са редки, но понякога може да се формира дебела снежна покривка. Но дори и тогава Ню Йорк чака с отворени обятия своите гости.

Източник: Момичетата от града


Тагове:   Ню Йорк,


Гласувай:
1



1. staler - наричан е още голямата ябълка, но по ...
23.07.2013 15:14
наричан е още голямата ябълка,но по правилното е --големия кенеф.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1179281
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16637
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930