Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2013 18:48 - Малкия Трианон във Версай (Le Petit Trianon a Versailles)
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 4422 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.08.2013 20:55


Малкият Трианон (Le Petit Trianon) е дворец в парка на двореца във Версай, Франция.

История

Построен е по желание на Луи XV в периода 1762—1768. Архитект е Анж-Жак Габриел (Ange-Jacques Gabriel). Дворецът е тясно свързан и с името на Мария-Антоанета. По желание на Мадам дьо Помпадур, една от фаворитките на краля, Луи XV започва строеж на дворец в градината на Версай. Маркиза дьо Помпадур умира 4 години преди да бъде завършен строежът. Готовият дворец е даден на друга метреса на краля, Мадам дю Бари. Луи XV умира през 1774. Тронът се заема от внука му Луи XVI, който подарява двореца Petit Trianon и прилежащата градина на своята съпруга Мария-Антоанета за нейно лично ползване. Тя е единствената кралица, която оставя своя вкус в интериора на Версай. Тук тя устройва „свое място“ , където да избягва строгия етикет на френския двор по онова време. Малкият Трианон ъ дава възможност за личен живот, далече от интригите в кралския дворец. Мария-Антоанета обичала своя замък, където можела да се върне към удоволствието на обикновеното, лишено от правила и далече от пищността на ежедневието във Версай. Никой не можел да влиза в двореца без лично разрешение от кралицата.

image

Северната фасада

Външен вид

Архитектурата на Малкия Трианон показва прехода между два архитектурни стила - рококо и неокласицизъм. Отвън дворецът е с елегантен, изчистен и оригинален вид. Има приземен етаж, първи етаж и мансарда. Гостите са посрещани на първия етаж, където са приемните и апартамента на кралицата, а на мансардата е бил апартаментът на крал Луи XV. Малкият Трианон е заобиколен отвсякъде с градини и е видим от всички страни. Дворецът е двуетажен куб с по 5 прозореца на всеки етаж на всяка страна. Четирите фасади са различни. Всяка една е съобразена с частта от градината, към която гледа. Най-разкошната фасада гледа към френската градина. Най-изчистена от детайли е северната фасада – тя гледа към зеленчукова градина и разсадник, направено по времето на Луи XV. Фасадата на сградата е от камък с розов нюанс.

image

Френския павилион

Вътрешен вид

Отвътре сградата е конструирана така, че да позволява минимален контакт между гостите на двореца и прислугата. Било предвидено дори маса в помещението за хранене на първия етаж да бъде подвижвана между приземието и етажа с механизъм. Тази идея не е реализирана докрай, но предвиденото в конструкцията пространство за целия механизъм е обособено. Имало е и други интересни и оригинални за времето си хрумвания, измисляни от кралицата и нейните дизайнери. Цветът на Малкия Трианон е зеленото.

image

image

Храма на любовта

Комплекс

Малкият Трианон се състои от дворец и прилежащи градини с постройки: френска градина (Le Jardin franзais) с френския павилион; английска градина (Le Jardin anglais) с постройките „Белведере“ иХрама на любовта“; постройки, оцеляли от селището на кралицата - наричат ги „Селцето на кралицата“ (Le Hameau de la Reine).

image

image

Белведере

image

image

image

image

Части от "Селцето на кралицата" в градините на Малкия Трианон, който е част от комплекса Версай




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1178583
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16618
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930