Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2013 20:50 - Стокхолм - зелената столица на Европа
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.10.2013 20:52


Две неща се набиват веднага на очи за всеки турист в Стокхолм още преди да е разгледал забележителностите му.

Първото е огромната концентрация на естествено красиви жени с перфектни тела, което ви кара да си мислите, че точно този ден са пуснали из града претендентките за “Мис Швеция”. От обикновените продавачки на сладолед до забързаните с велосипедите си момичета – физическата прелест в огромно количество и от високо качество ви стъписва, преди да го е сторил самият Стокхолм.

Второто нещо, което смайва, е липсата на какъвто и да е автомобилен трафик и шум, за разлика от останалите европейски столици. И това, въпреки че в града живеят близо 2 млн. жители.

image

От неугледна уличка в миналото Страндваген днес е една от най-елегантните и луксозни зони в Стокхолм.

 

Поразеният от тези факти чужденец си задава два въпроса. Гладуват ли пластичните хирурзи в Швеция? А как свързват двата края продавачите на коли? В Италия например дори не е необходимо да се гледат статистиките, тъй като разцветът и в двете сфери се вижда с просто око по улиците. Италия е европейски лидер и по брой пластични операции, и по брой коли на глава на населението (67 на всеки 100 души). Швеция пък е в дъното и на двете класации. По 46 коли на всеки 100 души има в страната.

Независимо от възрастта и социалното си положение, шведите се придвижват през пролетта и лятото из Стокхолм най-вече с велосипеди. Алеи за велосипедисти са изградени буквално навсякъде. В 9-милионна Швеция има 6 млн. велосипеда.

Стокхолм е 100% опровержение, че колкото се отива по на север, толкова хората стават по-студени. Наследниците на викингите са толкова любезни и сърдечни, колкото и жителите на смятаните за традиционно топли с климата и с нравите си южни страни. С тази разлика, че в Стокхолм няма да срещнете никога трудности да бъдете разбрани, за разлика от Италия например.

image

Много заведения в Стокхолм предлагат на клиентите си одеяла, тъй като и през лятото температурите падат вечер.

 

В Швеция всички, независимо от образованието си, говорят перфектен английски, тъй като го учат усилено и сериозно още от малки. Колкото и да звучи парадоксално, е много по-лесна комуникацията на английски в Швеция, отколкото в Америка, където много от жителите говорят с неразбираем акцент заради чуждестранните си корени.

Само допреди години на туризма в Швеция почти не е било обръщано внимание, тъй като е бил смятан за перо, което не произвежда печалби, за разлика от другите индустрии. Затова и самите шведи не са правели усилия да привличат туристи. Днес обаче никой не гледа на туриста като на странник, довлякъл се незнайно защо до далечна Швеция.

В Северна Европа няма по-красив град от Стокхолм, който си струва да бъде видян през пролетта и лятото. Температурите тогава са около 25 градуса и е светло от 4 сутринта до 22 часа през нощта. Подобно нещо обаче е немислимо от ноември нататък, когато, освен че е студено, е и тъмно още в 3 следобед. Това според много шведи е и обяснението защо е родена веригата ИКЕА – освен всичко друго тя предлага и начин за общуване на светло и топло в продължение на часове.

image

Две трети от сушата на Стокхолм са покрити със зеленина.

 

Стокхолм е очарователен космополитен град, който грабва веднага с атмосферата си със средиземноморски полъх. Идеално поддържаните сгради в теракотени тонове, елегантните заведения с маси на открито, на които човек може да изпие кафето си (2,5-3 евро чашката) и да хапне кифличка с вкус на канела, кристално синята вода и искрящо зелените паркове са само няколко щриха от първото потапяне в пейзажа на града.

Стокхолм е изграден върху 14 острова, свързани помежду си чрез 50 моста. Източната част на града пък, заемаща 150 км от север до юг, е разположена върху архипелаг от 24 000 острова. През XIX век те са заселени от хиляди шведи, сред които много писатели и художници. През 60-те и 70-те години на миналия век градът ги привлича заради многобройните си работни места. Днес островчетата около столицата са любимо място за екскурзии на много туристи.

Самият Стокхолм се разстила около многобройни заливи, преминава от един тунел в друг и се катери върху няколко хълма.

image
 
Стокхолм омайва с разнообразието си от архитектурни стилове.

 

Като площ градът е огромен, но центърът му е концентриран върху малко пространство. Улиците са разкроени като шахматна дъска - невъзможно е да се загубиш. Въпреки че е метрополитен град, въздухът в центъра е изключително чист, тъй като целият градски транспорт ползва биогорива. Преди 2 г. Стокхолм беше избран за зелена столица №1 в Европа.

Една трета от територията на Стокхолм се състои от вода. Накъдето и да се погледне, тя е кристално чиста. И в самия център е възможно да се изкъпете или да си наловите сьомга. Две трети от сушата на Стокхолм пък са покрити със зеленина. Освен многото градини и кътчета с дървета градът разполага във вътрешността си и с национален зелен парк, заемащ 27 кв. км.

Най-посещаваната зона в шведската столица безспорно е старият град, или Гамла Стан. Тук е сърцето на Стокхолм, най-колоритните и най-старите сгради. Жилища на търговци, складове, къщи на знатни фамилии и очарователни църкви са се виели около средновековния дворец Тре Кронор, който навремето е трябвало да защитава от нападения. Той обаче изгаря при пожар през XVII в., след което на неговото място издигат днешния Кралски дворец. Може да обикаляте с часове без посока из Гамла Стан, наслаждавайки се на безбройните магазинчета, ресторанти, работилници и сладкарници. Разбира се, трябва да си оставите време и за останалите острови квартали – Нормалм, Остермалм, Джургарден, Содермалм, които оформят централната част на столицата.

image

Всички таксита в Стокхолм изглеждат по един и същи начин.

 

Някои от тях са свързани и чрез фериботи освен чрез мостове. Спокойно можете да разглеждате града пеша, с помощта само на чифт удобни обувки. Метрото на Стокхолм е истинска естетическа емоция. Още през 50-те години на миналия век всяка станция на метрото е украсена от известни художници. Днес към едновремешните декорации се прибавят и нови скулптури и инсталации.

В специална глава си заслужава да бъдат описани и тоалетните на Стокхолм. Няма спор, те са изключително чисти. И за тях обаче важи правилото, че в града всичко се плаща – от входа в музеите и галериите до този в църквите... В тоалетните на Стокхолм се влиза само с монета, равняваща се на 0,60-1,2 евро. Това трябва да правят и клиентите на ресторантите. Много от обществените заведения, дори когато става въпрос за големи барове, не разполагат с тоалетна. Ако има такава, тя се отваря само електронно.

Обяснението за всичко това е, че чистотата във всички тоалетни в даден район се поддържа от отделни фирми. Така собственикът на заведението пести от наемането на отделен служител с тази цел. Липсата на безплатни тоалетни обаче създава истински проблеми не само за туристите, неразполагащи с монети, а и за наливащите се с бира шведски младежи. Затова нерядко някои от по-тесните улички, дори и в центъра, се ползват като тоалетни на открито.

В Швеция пушенето е забранено във всички обществени заведения. Алкохол в супермаркет не може да се продава – това е държавна мярка срещу алкохолизма. Напитки с над 3,5% алкохол могат да се купят единствено в специализираните за вино и концентрати държавни магазини. И тук обаче може да се видят любопитни неща – като например това, че виното е наредено по етажерките не според вида и произхода си, а според цената. Друг куриоз е, че определени етикети италианско вино например могат да се купят по-евтино, отколкото в Италия, или за по 6-7 евро бутилката.

Това е така, защото монополът върху вноса на вино се упражнява от малко на брой компании, които могат да си позволят да държат ниски цени, внасяйки го в огромни количества с контейнери. В същото време само една чаша вино, консумирана в ресторанта, може да ви се стори златна. Цената тръгва от 10 евро. И тук има обяснение – ресторантите печелят предимно от напитки. Скъпи в сравнение с другите европейски столици са и отделните ястия в стокхолмските ресторанти. Само едно от тях струва 30-40 евро. Ако обаче се намирате в обикновено заведение или бърза закуска, цените са подобни на тези в Западна Европа. Не липсват и заведения с фиксирани менюта от по 10 евро, с които можете да се нахраните обилно.

 

Какво никога да не правим в Швеция?

1. Никога не си мислете под каквато и да е форма, че сте по-добър от другите. Това е основното правило, което властва в обществото, и е типичен шведски манталитет. Социалното равенство, валидно за абсолютно всички в Швеция, понякога може и да стъписа чужденеца заради абсурдните за него изражения. Като такова може да се сметне например желанието на шведа да не се различава и отличава от останалите. По време на дискусии и разговори никога не се опитвайте да ги монополизирате – било то с повишаване на тона или пък с настоятелно повтаряне на собственото си мнение. Това се смята за изключително невъзпитано от шведите.

2. Никога не влизайте в дома на шведи обути. Обувките се събуват задължително на вратата. Това е навик, останал от едно време, когато обувките на шведите са били вечно изцапани с тор или кал. Освен това по този начин се избягавало разнасянето из къщи на стапящия се сняг и лед по обувките.

3. Никога не пререждайте на опашки. Ако в други страни номерът ви може и да мине, в Швеция това се смята за истинско кощунство, дори ако бързате ужасно или имате някакъв спешен случай. Абсолютно всички хора са равни на опашката и всеки чака смирено реда си в банката, в магазина, на летището, в пощата. Чака се прилежно на опашка дори пред автобуса, спрял на спирката ви, както и пред нощния бар.

4. Ужасно неприлично е, ако не благодарите – на закуска, на обяд, на вечеря. След като се изправите на масата, задължително благодарете, дори и вкъщи.

5. В Стокхолм е в сила особена забрана за паркиране. На четни дати се паркира само на онази страна от улицата, която е с четни номера, на нечетни дати се прави обратното. По този начин едната част от улицата винаги може да бъде почистена от листата и снега. Престъпването на тази забрана може да ви струва солена глоба.

Източник: 24 часа



Тагове:   Стокхолм,   Швеция,   пътуване,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1181131
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16644
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930