Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2014 15:46 - Дрескодът
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 1912 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2014 18:29


Винаги са ми били много интересни етикетът, правилата за хранене, разговор, обличане, или най-общо казано - протокол. Преди много време търсих в градската библиотека книги на тази тема, намерих само една, която не ми се стори достатъчна. Миналата седмица открих една книга - "Бизнес етикет" на Кристина Крънчева, която ми се стори много интересна. Дамата е била гост в различни предавания, когато темата е била протоколът. Тя обясняваше какъв е протоколът на кралската сватба преди няколко години. Днес пък попаднах на хубав материал относно дрескода - как да се облечем според дрескода, посочен на поканата. И така, ето вариантите:
Дрескод White Tie

За мъжете изискването е фрак или в краен случай смокинг, и в двата случая с бяла папийонка. За жените роклята задължително е дълга до земята.

Дрескод Black Tie   Мъжете носят смокинг, а жените – не се изисква роклята да е дълга, позволено е да е до коляното, стига да е достатъчно официална.   Дрескод Black Tie Optional   Това е вариант на този строг дрес код, който дава известна свобода. Мъжете може да сменят смокинга с тъмен костюм и вратовръзка или папийонка. Тази „непринуденост“ се отнася и за жените, които може да облекат рокля до коляното, но при всички случи да бъде изискана.   Дрескод Cocktail   За мъжете това означава тъмен костюм с вратовръзка, а за дамите – къса рокля, подходяща за танци, но все пак елегантна. Ако се съмнявате, може да облечете просто малка черна рокля и да я комбинирате с елегантни бижута.   Дрескод Festive   Това означава, че се изисква празничен елемент във визията ви. Този дрескод е подобен на „Cocktail“, но допуска по-фриволни отклонения като пайети по роклята или ярки и силни цветове и материи като червен или златист сатен например. Мъжете може да се включат с тематична вратовръзка към костюма.   Дрескод Business Formal   За много дневни събития се изисква полуформален дрескод (например за работни обеди или конференции). Това означава отново костюм с вратовръзка за мъжете, чийто цвят може да не е тъмен. Дамите е добре да се впишат с делова рокля за събитието или с костюм с панталон. Идеята е да се чувствате удобно на бизнес събитието.   Дрескод Business Casual   В повечето офиси на големи компании този дрескод е изискване за всеки ден. За дамите това означава костюм с панталон или по-лежерна блуза и панталон, както и делова рокля. Мъжете може да си позволят панталон с риза, без да е задължително да са с костюм. Абсолютно забранено е да се носят дънки и спортни обувки.   Дрескод Casual Dressy   Този дрескод е една идея по-формален от вашия ежедневен стил. Дамите може да комбинират панталона си с обувки или боти на висок ток. Мъжете трябва да добавят към любимите си дънки едно сако, но не да е смачкано от лен.   Дрескод Casual   Този дрескод позволява всичко, включително дънки и маратонки. Роклята може да бъде най-удобната, която имате, независимо в какъв стил е.

*********************************************************
Дрескод – какво означава това?
  Вероятно всеки е чувал термина „дрескод“. Когато получите покана за голямо парти с важни хора, обикновено в поканата се споменава какъв е дрескода на събитието, като „бяла вратовръзка„, „черна вратовръзка“ или „творческа черна вратовръзка„. Какво все пак означават те?
Дрескод „Бяла вратовръзка“ с други думи означава „Ултра официално“. Присъствието изисква от дамите дълга до пода рокля. От господата се очаква да бъдат в черен фрак, с панталони от същия плат (с една ивица от сатен или оплетка над страничния шев в САЩ, а в Европа или Великобритания – с две ивици), бяла риза с висока колосана яка с подвити ъгълчета, бяла жилетка, папийонка, бели или сиви ръкавици, черни чорапи и черни лачени обувки.
Дрескод „Черна вратовръзка“ означава официално облекло. Господата трябва да носят черен смокинг, официална бяла риза, черна папийонка, черни чорапи и обувки. Без ръкавици. Дамите  трябва дабъдат облечени в дълги вечерни или къси коктейлни рокли, или в официален костюм.
„Творческата черна вратовръзка“ дава възможност за интерпретации на официалните тоалети. Господата могат да облекат по-модерни дрехи със смокинга, като например черна риза или еднакви по цвят папийонка и пояс, черни кожени обувки и черни чорапи. Дамите могат да избират  между официална вечерна рокля или къса коктейлна рокля, която да съчетаят с боа, цветен шал или пъстро бижу.
„Полуофициален“ дрескод с други думи е „After Five“-парти. На него не е необходимо да бъдете в смокинг или с дълга вечерна рокля. Господата могат да носят на тъмен бизнес костюм, с жилетка в същия цвят, бяла риза и вратовръзка. Дамите могат да избират между къса коктейлна рокля и елегантна дълга пола с подходяща изискана блуза.
*********************************************************

Книгата на Кристина Крънчева:

image


Тагове:   дрескод,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1184500
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16652
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930