Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2014 17:12 - Франсис Мейс - Под небето на Тоскана
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 1803 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.08.2018 11:28


Първо гледах филма. Преди много време. После го гледах втори път, защото пейзажите си заслужават. След това разбрах, че филмът всъщност е правен по книга. Намерих авторката в Goodreads и се оказа, че има няколко книги за Тоскана. Не знам дали ги свързва нещо друго освен мястото на действието.
Сега "Под небето на Тоскана" излиза на български език под шапката на "Хермес". Ще ми бъде много интересно да я прочета. Отзивите за стила на Франсис Мейс са много добри. Определят ги като живи, колоритни и много оригинални.

image

Неустоима... чувствена книга за едно чувствено място - "Под небето на Тоскана"


За авторката

Известната поетеса, ценителка на изисканата кухня и авторка на пътеписи Франсис Мейс ни въвежда в прекрасния свят на вълнуващата тосканска провинция, където купува и реставрира една изоставена вила. Емоционално и увлекателно тя разкрива непринудената красота на живота в Италия. В книгата са включени и рецепти за вкусни сезонни ястия, които авторката най-често приготвя с продукти от собствената си градина.

Още с излизането си „Под небето на Тоскана“ става бестселър и остава в класациите на „Ню Йорк Таймс“ в продължение на повече от 2 години. По книгата е направен и едноименният филм „Под небето на Тоскана“ с участието на номинираната за „Оскар“ актриса Даян Лейн.

Наред с автобиографичните записки, събрани в „Под небето на Тоскана“, „Хубавата Тоскана“ и „Всеки ден в Тоскана“, Франсис Мейс е авторка и на пътническите мемоари „Една година в света“, илюстрираните справочници „В Тоскана“ и „Отнесете Тоскана вкъщи“, както и на пет стихосбирки. Неслучайно наричат Франсис Мейс „бардът на Тоскана“.

Книгите на Франсис Мейс са преведени на повече от 40 езика.

За книгата

Франсис Мейс винаги е обичала къщите. „Под небето на Тоскана“описва приключенията на авторката, която решава да си купи къща в Тоскана. Свикнала с американския начин на живот, Франсис е удивена колко различен е животът в Италия, колко по-спокоен и пълноценен е той. Запленена от старата 200-годишна къща, авторката се заема да я реставрира, да възстанови отдавна запустелите лозя и маслиновите градини. Тежкият труд не й тежи, защото е заобиколена от невероятна красота, съседите й са гостоприемни и дружелюбни, а животът в Тоскана е истинска идилия.

Идиличната Италия

 

Много увлекателно авторката разказва за невероятната природа, за мекия климат, за красивите гледки, за древната история на Италия. Авторката е известна поетеса, затова и описанията й са живи, колоритни и много оригинални, без да доскучават или да обременяват читателя. Освен това, авторката е ценител на добрата кухня. Самата тя е гурме готвач, така че надълго и нашироко описва различни ястия, десерти и всякакви специалитети от италианската кухня. Тя ни повежда из сергиите на богатите италиански пазари, описва местните продукти, обяснява спецификата на местната кухня, дегустира италианските вина и всичко това – така образно, че човек не може да не се вдъхнови да опита някое от описаните ястия. Още повече че самата авторка е включила в книгата си рецепти за най-известните италиански специалитети. И тъй като Франсис Mейс е интелигентна и начетена жена, която се интересува от история, изкуство и архитектура, от книгата научаваме много за историята на този край, за изкуството и архитектурата, но най-вече за живота на местните хора на това благодатно място. Авторката ни потапя в атмосферата на живота в италианската провинция, повежда ни на пътешествие из най-красивите кътчета на Тоскана. С нея посещаваме най-забележителните ресторанти на региона и опитваме местните вина и специалитети, като междувременно научаваме интересни факти, свързани с историята и изкуството на това място. Италианският начин на живот е описан наистина живописно: като се започне от начина на общуване на италианците (включващ много ръкомахане), ароматното им кафе (което се пие на една глътка), ужасния им начин на шофиране (от който на всеки чужденец му се изправя косата), живота им извън времето (италианците не обичат да си дават много зор) и сърдечното им, дружелюбно държане.
Работата в градината, реставрацията на къщата, правенето на зехтин, приготвянето на вкусна храна – всичко това не са досадни задължения, а занимания, които обогатяват и изпълват с енергия. Книгата ни потапя в една идилична атмосфера, леко екзотична и изпълнена с носталгия по простия живот, по дребните радости и пълноценното общуване със земята и природата.

Отзиви

 

Тези толкова красиво написани мемоари за смелостта да промениш живота си, да обичаш една къща ида се наслаждаваш на хубава храна представляват перфектния подарък за любимия човек. Но книгата е толкова възхитителна, че преди това я прочетете сами.

 

USA Today

 

Неустоима... чувствена книга за едно чувствено място.

 

Minneapolis Star-Tribune

 

Една прочувствена възхвала на това, което Мейс нарича „пищността на италианския живот“... трогателна и жива... Книгата ви изкушава да я мушнете в кошницата за пикник в горещ августовски ден... или да я превърнете в настолно четиво в мразовития януари.

 

NewYorkTimes

 

Мейс осъществява своите прекрасни видения... Без съмнение някой ден бъдещите обитатели на Брамасоле ще открият парчета от керамичните съдове, които са били част от нейната трапеза. Благодарение на неотклонната упоритост, с която следва мечтата си, Франсис се превръща в част от историята на това място.

 

LosAngelisTimes

 

Книгата предлага най-изкушаващото пътешествие от дивана.

 

 

Booklist



Тагове:   under the tuscan sky,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1173348
Постинги: 598
Коментари: 54
Гласове: 16532
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031