Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 21:52 - Царско Село - център на велика империя (Royal Village Russia)
Автор: mese4inkata Категория: Други   
Прочетен: 3367 Коментари: 0 Гласове:
5



Паметникът на Световното наследство на ЮНЕСКО, Царско Село, което се намира край Санкт Петербург - лятната парадна императорска резиденция, тази година отбелязва 300-годишен юбилей. За цялата си история Царско Село е било център на великата империя, в което се решавали политическите съдбини на Русия и Европа, и уникален паметник на архитектурата, за украсяването на който били привлечени най-добрите художници от цял свят. Царско Село още е и литературната Мека за писателите, поетите и мислителите. Царско Село е преживяло години на разрушения и възстановяване, то възхищава всеки, който е посетил това място.

Около Царско Село има много легенди: например, историята на търсене на Кехлибарената стая или тайнственото царско-селско метро. За последното говорели, че царете построили подземни пътища с релси и вагони. Впрочем, това е само легенда.

Царско Село е било място за официални приеми на руския елит и чуждестранни дипломати. Освен това тук е разположен дворцово-парков ансамбъл. Сред другите царски резиденции, Царско Село е прочуто с градините, многобройните паркови съоръжения и дворци - Екатерининския и Александровския. Най-известната сред царските градини е Екатерининския парк, който Петър Първи подарил на бъдещата си съпруга Екатерина през 1710 година.

Екатерининският парк на хълма пред фасадата на двореца е приказно творение на царицата. Старата част се създавала от Екатерина под формата на тераси, които се съединявали със стълбища. Това са прави алеи, цветни градини с фигури. На по-долната тераса били разположени шпалири от дървета и беседки, а на най-ниската - две езера. Зад Голямото езеро - пейзажен парк в английски стил. В средата на 18-ти век дъщерята на Петър Първи, императрица Елизавета, мечтаела да създаде в Царско Село нов Версайл и предоставила пълна свобода на творчеството на великия архитект академик Растрели. Паркът, направен по подобие на френските градини, е просто великолепен.

Забележителности на парка станали павилионите. „Ермитаж" бил предназначен за обеди на императрицата и придворните. Били дори монтирани механизми, които издигали на втория етаж сервирани маси. Позлатен отвътре и отвън, павилионът поразявал с невероятния си блясък.

На брега на Голямото езеро била изградена „Пещера", която Елизавета заповядала да има вид на морска.

През 1768 година Екатерина решила да промени планировката на градината. Към нея присъединили пейзажните ландшафти в моден английски стил. Новите павилиони напомняли изкуствени руини, китайски мостчета и беседки.

Сред най-известните апартаменти на парадните зали се отнася Кехлибарената стая. За нейния интериор се използвали мозайки, съставени от парчета кехлибар с различен цвят и големина. Стаята била открадната от нацистите по време на Втората световна война. За щастие, руските майстори успели да я пресъздадат отново.

За любимия внук на императрица Екатерина, бъдещия император Александър Първи по проект на архитекта Кваренги бил построен Александровския дворец. Именно той се харесал на последния руски цар Николай Втори. Царското семейство живяло тук от 1905 до 1917 година. Днес Царско Село има богат културен живот.

Източник: hobyto.com

image

image

image

image

image




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mese4inkata
Категория: Други
Прочетен: 1179349
Постинги: 599
Коментари: 54
Гласове: 16638
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930